Miody pitne
Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała też do Polski. Coraz częściej na naszych stołach gości ten szczególny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do dań nie jest zanadto rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do jakich potraw.
Wino czerwone
Jakie wino pasuje do makaronów?
Makarony najpoprawniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być niemniej jednak lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprzyzwoiciej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić również z winem różowym.
wino bag in box
Z jakim winem serwować dania rybne?
Stara norma mówi, że do ryb najprzyzwoiciej pasuje wino białe. Warto jednakże pamiętać, że nie jest to sztywna reguła. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z którym winem najprzyzwoiciej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi tylko wino czerwone. Cielęcina może być serwowana bądź z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeżeli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.