Zdrowe desery zamrażane? Z jakiej przyczyny nie?
Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie trzeba odmawiać sobie chwili radości oraz bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic łatwiejszego aniżeli zrobienie sobie dorodnego deseru, jaki będzie nie wyłącznie niskokaloryczny, ale także wspaniale wpłynie na stworzony przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, nie ulega wątpliwości, że najswobodniej robić je latem i wiosną, kiedy tak właściwie dostęp do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Kolosalną renomą cieszą się zdrowe desery mrożone, które będą pomocniczym orzeźwieniem w upalne dni.
Co to jest minimelts
Przepysznym, słodkim i słusznym także dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany trzeba zmiksować z trafną porcją odpowiedniej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z poboczną dawką malin lub jakimś interesującym sosem owocowym. To świetna alternatywa dla autentycznych łasuchów, należy tylko pamiętać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym oraz ożywczym pomysłem, a przy tym autentyczną bombą witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców lub z mieszanki. Dodatkowym pozytywem jest również to, że na sorbet nie trzeba długo czekać, nie musi być całkiem zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie porządniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za oryginalnymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego bądź też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni powinni zadowolić się zmrożonymi owocami, które są wspaniałą przekąską w trakcie upalnych dni. Bardzo dobrze smakują mrożone maliny czy borówki, jakie niezwykle łatwo pogryźć. Zamrażane desery można robić również z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu